Valaiseva muotokuva Venäjän uusista toisinajattelijoista, kahdestatoista ihmisestä, jotka uskaltavat olla eri mieltä.
Kaksitoista aktivistia matkaa Moskovasta Pietariin, protestimarssilta toiselle. Välttyäkseen kiinniotolta he vaihtavat tiiviiseen tahtiin kulkuvälineitä, reittiä ja seuraa. Heitä vahditaan tarkoin, ja he yrittävät eksyttää vainoajansa. He tapaavat toisensa sattumalta valtatien varrella kahvilassa. Kaikki mitä kirjassa kerrotaan toisinajattelijoiden elämästä ja toiminnasta on totta, vain tämä kahvilakokous on sepitettä, ja sekin olisi voitu todella pitää. Niin kouriintuntuvia – ja paikoin karmaisevia – näkemyksiä nämä todelliset henkilöt nyky-Venäjästä ja sen ihmisoikeustilanteesta esittävät.
Nyky-Venäjän protestimarssit ja yritykset niiden estämiseksi jäävät taatusti Venäjän historiaan. Siviilirohkeat kansalaiset ovat niskuroineet vallanpitäjiä vastaan ja oppositiovoimat lähteneet kaduille ennenkin, mutta nykyiset miliisin ja turvallisuuspalvelun keinoja kaihtamattomat tukahdutusyritykset tekevät Moskovan, Pietarin ja Venäjän muiden suurkaupunkien marsseista ainutlaatuisia.
Erimielisiä ovat kirjoittajan lisäksi mm. entinen sakkimestari Garri Kasparov, entisen pääministerin Jegor Gaidarin tytär Maria ja entinen Venäjän asevoimien erikoisjoukkojen eversti Anatoli Jermolin. Kirja esittelee heidän työtään ja näkemyksiään Venäjän tilasta.
Valeri Panjuskin on venäläinen toimittaja ja kirjailija, jolta on aiemmin suomennettu teos Mihail Hodorkovski – hiljaisuuden vanki (Tammi, 2007).
Alkuteos: 12 nesoglasnyh
Suomentaja: Luoma Kirsi