"Fiskars är alltid Fiskars: arbetarliv i en bruksgemenskap" berättar om Fiskars bruk och om bruksarbetarnas liv, arbete, boende, vardag och fest. Tyngdpunkten ligger på en epok som sträcker sig från 1850-talet till 1950-talet. Också bruksarbetarna kommer till tals. Deras hågkomster visar oss livets realiteter genom årtiondena.
Bokens hundra år berättar om en tid då brukspatronens makt, brukspaternalismen, med stöd i ståndssamhället, mötte arbetarna som på sin väg mot självständighet och ärrade av inbördeskriget strävade efter bättre livsvillkor för sig. Boken tecknar också en förunderlig historia av hur ett litet järnbruk kom att bli en föregångare i Finland. De första fröna av framstegsanda såddes av Fiskarspatronen John von Julin under 1800-talets första decennier. Under årtiondenas lopp blev bruket en föregångare inte bara inom vår järnproduktion utan också som tillverkare av plogar, knivar och saxar, inom jord- och skogsbruk samt som en föregångare inom skol- och biblioteksväsendet. Fiskars var också länge en central ort inom vår backhoppning.
Fiskars bruk har förändrats mycket under årens lopp, men samtidigt har mycket bevarats. Bruket lever med sin tid men är ändå på sätt och vis samma gamla Fiskars: en speciell plats, en bördig ådal inkilad mellan kullar och berg, belägen vid en sjö, omgiven av djupa skogar.
Författare: Professorn i miljöpolitik Rauno Sairinen är bosatt i Fiskars bruk och har länge varit intresserad av brukssamhällets historia. Han bor i ett av Kullahusen i övre bruket sedan 1995.