Anne Kuorsalon, Ilmari Susiluodon ja Martti Valkosen tuore kirja tarjoaa Venäjän kehitystä seuraaville kaunistelemattoman kokonaiskuvan maan viime vuosina omaksumasta voimapolitiikasta ja valtarakenteista. Kirja luo katsauksen myös neuvostoajan vankileirien ja henkilöpalvonnan synkkiin kärsimyksen vuosiin.
Venäjän historia on kirjoittajien mukaan uudistus- ja taantumiskausien aaltoliikettä. Sitä leimaa joko Venäjän omien erityispiirteiden korostaminen tai läntisiksi koettujen arvojen tavoittelu. Tämän päivän Venäjällä painotetaan jälleen kansallisia erityispiirteitä. Samalla maa on ottanut takaisin perinteisen suurvallan roolin. Tsaarien kaudella suuruuden takasi maantieteellinen mahtavuus ja neuvostovuosina ydinaseet. Nyt aseena ovat energiavarat ja globaalin maailman kasvava energianälkä.
Vladimir Putin palautti maan johtamiseen perinteiset kovat otteet. Kansalaisten valtaenemmistö on kuitenkin keskitettyyn malliin tyytyväisiä, kuten Putinin suuri suosio vahvistaa. Vaikka olot ovat vakiintuneet, on eliitin ja kansan välinen jako tosiasiassa jyrkentynyt, kun suuri raha ja valta ovat kietoutuneet tiiviisti yhteen.
Venäjän todellisuus on monimuotoinen ja ristiriitainen. Omaisuuden uusjako on mieletön. Ympäristöongelmat ja neuvostoaikana rakennettu infrastruktuuri vaativat toimia. Maan teollinen rakenne on edelleen horjuva. Haasteena on muuttaa valtavat öljytulot tuotannollisiksi investoinneiksi - yksinkertaisesti saada koko laaja Venäjä jaloilleen. Neuvostoliiton historian tilinteko odottaa myös, sillä menneisyyden hallinta on Venäjälle haaste siinä, missä se on ollut Saksallekin. Stalinin hirmutekoja ei voida loputtomiin väistellä.
Anne Kuorsalo ja Martti Valkonen ovat Venäjän kehitykseen erikoistuneita toimittajia ja tietokirjailijoita. Ilmari Susiluoto työskentelee Aleksanteri-instituutin vierailevana tutkijana Helsingin yliopistossa. Heiltä on ilmestynyt aiemmin Editan kustantamana teokset Venäjä - jättiläinen tuuliajolla (1996), Venäjä ja rosvokapitalismin haaksirikko (1999) sekä Salaisen poliisin valtakunta - KGB, FSB ja suhteet Suomeen (2003).